Oorzaken van haarverlies

 

Voor haarverlies zijn verschillende oorzaken te benoemen. Dit kunnen zowel haaraandoeningen als haarziektes zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat er haarverlies ontstaat door toedoen van een medische behandeling. Op deze pagina worden een aantal van de belangrijkste en meest voorkomende haarverlies oorzaken beschreven.

Alopecia haaraandoeningen

Alopecia wordt gebruikt als de algemene term voor kaalheid. Er zijn verschillende vormen van deze aandoening bekend. De meestvoorkomende is de Alopecia Areata, ook wel pleksgewijze kaalheid genoemd. Bij deze aandoening ontstaan er een aantal kleine ronde of ovale plekken op het hoofd waar het haar heel dun is en amper aanwezig is. Deze kale plekken worden veroorzaakt door een plaatselijke ontstekingsreactie rond de haarwortels. Naast de Areata bestaat er ook de Alopecia Diffusa, waarbij het haar geleidelijk dunner wordt, tot het moment dat het uitvalt. Dit haarverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals ziektes, medicijnen, giftige stoffen en zwangerschap. Zodra de oorzaak is verdwenen, zal het haar vanzelf weer aangroeien. Ook de Alopecia Universalis hoort in dit rijtje thuis. Deze aandoening is de ernstigere vorm van de Areata en heeft ook ernstigere gevolgen.

 

 

 

 

 

Haarverlies door medische behandeling

Het is ook mogelijk dat haarverlies ontstaat als gevolg van een medische behandeling. De meest voorkomende oorzaak is de chemotherapie. Deze therapie maakt gebruik van cytostatica om de kanker te bestrijden. De medicijnen vernietigen de snel delende kankercellen of proberen deze deling te vertragen. Een gevolg is echter dat ze ook andere gezonde sneldelende cellen treffen, zoals de cellen in de haarzakjes. Dit haarverlies uit zich meestal zo'n 2 tot 3 weken na de eerste chemokuur. Naast chemotherapie hebben ook bestralingen een negatief effect op de haargroei. Dit geldt echter wel alleen voor bestralingen die op de hoofdhuid plaatsvinden. Deze bestralingen vernietigen namelijk zowel ongezonde als gezonde cellen, zoals de cellen in de haarzakjes. Het is afhankelijk van de intensiteit van de bestraling hoe snel het haarverlies optreedt en hoe snel de haargroei weer begint. Kampt u met een van deze haaraandoeningen en bent u opzoek naar een passende oplossing? Wij bieden u diverse mogelijkheden omtrent haarwerken en pruiken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

 

 

© 2013 - 2024 Alleen Haar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel